Kakao kolac

Sastojci

Biskvit
7 bjelanjaka
7 zumanjaka
7 kasika secera
1 vanilin secer
4 kasike brasna
1 kasika kakao praha
Fil
2 kesice pudinga od cokolade
500ml mlijeka
250gr maslaca
250gr secera u prahu
1 kasika kakao praha
1 kafena kasika mljevene kafe
1 zumanjak (nije obavezno jer se dodaje sirov)

Priprema

1.
Biskvit: bjelanjke sa secerom umutiti u cvrst saum. U umucenu pjenu, muteci na najmanjoj brzini, dodavati jedan po jedan zumanjak. Potom dodati prosijano brasno i prosijan kakao, sve lagano promijesati dok se sastojci ne spoje. Tijesto izliti u pleh velicine, klasicne rerne (pleh obloziti papirom za pecenje) i peci u prehodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, otprilike 15-20 minuta ili dok se biskvit ne pocne odvajati od pleha. Sa pecenog i ohladjenog biskvita skinuti papir i biskvit presjeci na dva dijela.
2.
Fil: dva pudinga od cokolade skuhati u pola litre mlijeka, kuhan puding prekriti providnom folijom i pustiti da se ohladi do sobne temperature. U ohladjen puding dodati maslac (takodje sobne temperature) umucen sa prah secerom, potom prosijan kakao i kafu. Zumanjak se moze, ali i ne mora dodati:
3.
Filovanje: na tacnu staviti polovinu biskvita, premazati polovinom fila, poravnati, staviti drugu polovinu biskvita i premazati drugom polovinom fila. Izravnati spatulom umocenom u vrelu vodu i kolac ostaviti par sati na hladjenje. Kada je kolac rashladjen ukrasiti ga po zelji….posuti kakaom ili cokoladnim mrvicama….
Posluživanje
Kolac posluzit dobro rashladjen uz soljicu kafe, caja, cokoladnog mlijeka…. 🙂


Izvor:https://www.coolinarika.com

Top