Pekmez od jabuka

Sastojci

Sok od jabuke (slatke ili kisele)

Priprema

1.
Postupak je jednostavan. Jabuke oprati i odstraniti crvljive i nezdrave dijelove. Samljeti ili narezati, ili stući barem batom. Iscijediti iz njih što više soka. Staviti u šerpu i kuhati na laganoj vatri duuuugo dugo . Povremeno miješati, naročito kad se počne zgušnjavati i ne dopustiti da jako vri, jer onda prijeti izletjeti van. Također skidati pjenu koja se nakupi na površini. Ukuhavati do gustine dobrog meda ili čak i više, ali meni je najbolji kad je tečan.


2.
Proba: na tanjurić staviti kašičicu tamnog sirupa (jako potamni dok se kuha) i treba da se lagano razlijeva k’o da gledaš usporeni film :)))) … E takav je pekmez najbolji i tu treba završiti kuhanje. Ohladiti, nasuti u teglice i sakriti na skrovito mjesto u protivnom ….


3.
DAKLE OD 1 LITRE SOKA JABUKE DOBIJE SE OKO 100-150 GR PEKMEZA OVISNO O TOME KOLIKO SU SLATKE JABUKE ILI KAKVU GUSTINU ŽELIMO.
4.
OBZIROM DA JA OSTAVIM NEŠTO TEČNIJI PEKMEZ IMALA SAM ZADOVOLJAVAJUĆI REZULTAT. 🙂
5.
Kad se rade velike količine od oko 100-tinjak i više litara soka onda je najbolja metoda mljevenje u mašini posebno za te namjene. Mema je jednom prikazala takvu mašinu kod pripreme octa od jabuke. Mašina kojom mi radimo je kućne izrade i ne izgleda nimalo lijepo, ali služi namjeni. Cjediljku je također pravio moj muž i odlično preša jabuke pa iscijedi sok do zadnje kapi. Sad u garaži skuplja prašinu 😀 .

U ovaj pekmez ne ide ni trunka šećera bez obzira radi li se od slatkih ili kiselih jabuka, jer što su jabuke slađe i pekmez je slađi, a od kiselih se jednako “namiguje” kao i dok ih jedem 😀 … Volim slatke jabuke i sve slatko 😀 😀 …
Posluživanje
Upotrebljava se i kao lijek kod kašlja tako što se kašika pekmeza rastvorena u vrućoj vodi ispija kao čaj, naročito se preporučuje pekmez od kiselih jabuka u te svrhe.
Ja ga volim pojesti tek pomiješanog sa kašikom kajmaka ili milerama, a i u kolačima.

Izvor:https://www.coolinarika.com

Top