Kupus kao lijek

Ljekovita svojstva kupusa su mnogobrojna, zbog čega ima široku upotrebu u narodnoj medicini. Svjež ili sirov kupus uziman kao hrana, veoma je koristan za organizam jer se njime unose hranljivi sastojci koji imaju ulogu da nas štite od mnogobrojnih bolesti, među kojima pojedini autori uključuju i rak.

Kupus u svježem, sirovom stanju je odlično preventivno sredstvo protiv skorbuta, bolesti koja se javlja kao posledica nedostatk vitamina C u organizmu. Takođe, gusta supa od kupusa je dobar lijek za lječenje bolesti pluća, jer jača disajne puteve.

1. Svež sok od kupusa protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu

Isitnite svijež kupus, dodajte malo vode i iscjedite sok. Uzimajte pola litra do litar svježeg soka u toku dana u gutljajima. Ovaj postupak ponavljati 3-6 nedelja, u zavisnosti od težine bolesti. Liječenje se sprovodi uz dijetalnu ishranu. Sok se mora uvijek uzimati svjež, ima pomalo neprijatan ukus ali zbog zdravlja se može ignorisati.

2. Kiseli kupus za hroničan zatvor, skorbut, reuma, giht, malokrvnost

Prijesan kiseli kupus pomješan sa crnim lukom, kimom i uljem se preporučuje za navedena oboljenja.

3. Rasol za liječenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu

Kod čireva u stomaku preporučuje se uzimanje razrijeđenog rasola, 1 kašiku rasola treba razrijediti sa 6 kašika vode. Svakog sata treba uzimati po jednu kašiku razrijeđenog rasola, a između toga svaka 2 sata treba pojesti po jednu kašiku svježeg kravljeg sira.

4. Sok od kupusa protiv gasova

Izgnječite svježe listove kupusa da biste iscjedili sok ili ih iscjedite u sokovniku.

Uzimajte 20-30 g soka, ujutru, našte srca punih 5 dana.

5. Manjak kiseline u želucu

Prvog dana uzmite jednu čašu rasola, drugi dan dve čaše, trećeg dana tri, tako do 5 čaša. Tada smanjite količinu obrnutim redom. Za to vrijeme ne treba uzimati lijekove.

6. Alergija i ubodi

Alergijske reakcije na koži i ubode kukaca možete ublažiti tako da na zahvaćeno mjesto nanesete list kiseloga kupusa ili ga nekoliko puta na dan mažete rasolom.

7. Trovanje hranom

Posle povraćanja koje je nastalo zbog trovanja hranom treba popiti pola litra mlakog rasola ili pojesti tanjir prijesnog kiselog kupusa prelivenog uljem.

8. Sirup protiv kašlja

Napraviti sirup od 500g soka od crvenog kupusa i 500g šećera ili meda. Pomiješajte sok od kupusa sa šećerom ili medom i kuhajte nekoliko minuta. Uzimajte 3-4 kašičice sirupa dnevno protiv kašlja (bronhije i pluća) Sok od crvenog je djelotvorniji od bijelog kupusa.

9. Protiv glavobolje

Nekoliko listova kupusa stavite u pećnicu da omekšaju pa ih previjte na glavu. Obložite glavu toplim kupusom, tri puta dnevno, dok ne prođe bol.

10. Protiv reume i išijasa

Skuvajte kupus pa ga još topao zavijete u čistu krpu i stavite na bolno mjesto.

11. Protiv opekotina

List kupusa dobro istucajte, iscjedite sok pa ga pomješajte sa bjelancetom. Pripremljenom mješavinom mažite opekotine.

Top