Naranča pita… Probajte, nećete zažaliti…

Sastojci
Kore
30 dag brašna
10 dag margarina
10 dag šećera
2 jaja
1 vrećica praška za pecivo
kora jedne naranče
malo mlijeka
fil
1/2 l mlijeka
2 vrećice pudinga okus slatkog vrhnja ili vanilije
15 dag šećera
1 žlica gustina
15 dag margarina
10 dag sitnog šećera
sok i kora jedne naranče

Za recept kiparskog deserta možemo ga nazvati kremastim, dvoslojnim desertom koji pripremate na kolaču od kokosa i nasjeckanog kokosa. Možemo pomisliti da se radi o drugačijoj verziji kremastog hljeba kadaif ili revan. Karakteristike ovog ukusnog deserta, poznatog i kao grčki desert, nisu toliko ograničene. U njegovom tijestu umjesto brašna se upotrebljavaju krušne mrvice ili kašika. Ribani kokos takođe daje konzistenciju i ukus.

Priprema
1.
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto sa mlijekom i ostaviti ga u hladnjaku pola sata. Ispeći dvije kore na obrtnutoj strani tepsije (tepsija neka bude 20×30 cm, ili malo veća, ali ne najveća).
2.
U mlijeku skuhati puding, gustin i šećer, a u hladno dodati sitni šećer, margarin i sok i koru naranče. Filovati između kora i posuti sitnim šećerom.

Za šerbet od deserta; sipajte vodu i granulirani šećer u posudu sa dubokim mešanjem. Kuhajte smjesu šerbeta, koju stalno miješate dok se zrna šećera ne otope, na laganoj vatri 15 minuta. Sirupu dodajte limunov sok, koji uzima konzistenciju i približava se konzistenciji sirupa, te ga uklonite sa šporeta nakon rezanja. Odmarajte na posebnom mestu da se ohladi. Za pripremu desertne torte; Razbiti jaja koja su bila čuvana na sobnoj temperaturi u posudu duboku za miješanje. Uz dodatak granuliranog šećera, miješajte dok se šećerna zrna potpuno ne otope.

Top