Dekorativan i veoma izdašan kolačić u obliku grožđa biće pravo osveženje na vašoj tacni sa kolačima.

Sastojci
300 g belog ratluka
250 g prah šećera
250 g mlevenog keksa
5-6 kašika vode
150 g čokolade
3 kašike ulja

Priprema
1.
Ratluk iseckajte na komadiće, stavite u posudu i umesite zajedno sa ostalim sastojcima, sve dok ne dobijete jednoličnu masu bez grudvica koja se neće previše lepiti za prste i koju ćete moći da oblikujete. Od mase napravite deblji valjak i presecite ga na pola. Svaku polovinu mase isecite nožem na 10 jednakih krugova, znači, treba da dobijete 20 krugova, ali polako, prvo ćemo ovih prvih deset da izvaljamo. Uzmite jedan krug “testa” i od njega napravite tanak i dugačak valjak i to tako što ćete ga prstima obe ruke pritiskati lagano i valjati. Odložite ga sa strane, pa tako uradite i sa preostalih 9 komada “testa”, ali pazite da vam svi budu iste debljine.

2.
Rastopite na pari čokoladu sa uljem. Na poslužavnik poređajte 4 valjčića jedan do drugog i premažite slojem čokolade. Na njih stavite 3, zatim 2 i na kraju 1 valjčić, u obliku piramide, s tim što između svakog sloja premazujete čokoladom.

3.
Isto tako uradite i sa drugom polovinom mase od ratluka. Možete masu podeliti i na 6 dela pa valjati nešto deblje valjčiće, a dalji postupak je isti, s tim što ređate 3, 2 i na kraju 1 valjak.

4.
Gotov kolač premazati odozgo čokoladom i ostaviti da se stegne. Sutradan seći na tanke šnitice i poslužiti.

Top