Napuhane pogače (pita kruh)

Sastojci
0, 5 kg brašna glatkog
1 žlica šećera
1 žličica soli
1 žličica kvasca
2 žlice ulja
2, 5 dcl mlake vode

Priprema
1.
Izmiješajte suhe sastojke i tome dodajte mokre. Dobro izmiksaje. Tijesto je dosta tvrdo. Kad kažem dosta… čak ćete se bojat oćete uspit sve to zamijesit il će ostat suhe mrvice… uspit ćete 🙂 Pobrašnite ga i pustite da odmara najmanje tri sata.
2.
Lagano ga preoblikujte u kobasicu i izrežite 10 do 12 komada. Razvaljajte u oblik lepinje, ali valjkom radite samo na jednoj strani… znači ne okrećat pa valjat, pa opet okrenut… pa… ako pogledate sliku poviše vidit ćete da mora biti i pokrivena tim malim mjehurićima zraka… I pazite da ih odlažete na lagano pobrašnjenu plohu da poslije ne bi imali problema s odljepjivanjem… Kad ih sve razvaljate krenite peći…. s tim da u tavu prva naravno ide ona koja je prva i razvaljana… i tako redom…

3.
Pecite na jako zagrijanoj tavi bez dodataka ulja. Par minuta s jedne, par minuta s druge. Napuhnit će se . Prvo stavljajte stranu na kojoj je lepinja ležala.

4.
Poslije padnu, al džep ostaje. Neke se ne napušu… to se dogodi ako na tijestu ima rupica neka… tad ćete i vidit kako kroz nju prolazi para… džep bi unatoč tome trebali dobit.
5.
Slagat ih jednu poviše druge na kuhinjsku krpu i držat ih pokrivene do služenja…

Posluživanje
Malo sam proširila recept s uputama… Pokušalam sam što bolje objasnit kako dobit napuhane pogače jer na žalost nekima to nije uspijevalo… Radila sam ih par puta i pokušala dokučit problem jer se meni zbilja uvijek napuhnu… Probala sam i deblje i tanje… sve funkcioniraju… al debelje budu malo kruhastije, a to ne želim od ovih pogačica… a ako su pretanke džep se uglavnom stvori samo na jednom dijelu pa nije baš funkcionalan… to su moja iskustva 🙂 Nadam se da će pomoć…

Top