Ruske kapice iliti šubarice

Sastojci
BISKVIT
6 kom jaja
30 dag šećera
20 dag brašna
6 žlica vode
2 žlice kakaa
1 kom prašak za pecivo
KREMA
3,5 dl mlijeka
3 žlice brašna (glatko)
10 dag šećera
15 dag omekšalog maslaca
GLAZURA
10 dag tamne čokolade za kuhanje
5 dag margarina
malo mlijeka
I JOŠ…
kokos i/ili orasi (za one koji ne vole kokos) za uvaljati kapice

Priprema
1.
Najprije pripremiti biskvit obzirom da će se kapice lakše rezati kalupom kada se biskvit potpuno ohladi (najčešće ga ispečem navečer, a sljedeće jutro radim kremu).

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka te bjelanjke izraditi u čvrsti snijeg. Žumanjke mikserom izraditi sa šećerom i vodom dok se šećer u potpunosti ne otopi, a potom dodati kakao, izraditi mikserom, te dodati preostale sastojke: prašak za pecivo i brašno.
Dodati dvije žlice snijega od bjelanjaka i umutiti mikserom, a potom dodati preostali snijeg od bjelanjaka i lagano isti kuhačom umiješati u smjesu
2.
Veličine pleha koje sam koristila za ovu količinu sastojaka su 20x40cm ili 25x35cm, a za pleh veličine pećnice potrebno je samo povećati sastojke za 1/3.

Biskvitnu smjesu uliti u pleh obložen papirom za pečenje, poravnati i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ili manje, ovisno kakva je pećnica).
Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi.
3.
Kad se biskvit ohladi, okruglom modlicom vaditi kapice/tortice na način da ostane što manje ostataka. Naime, od ove količine sastojaka izađe 34 kom ruskih kapica.

4.
Svaku kapicu vodoravno prerezati da dobijemo dvije polovice, kako bi ih kasnije premazali i spajali kremom.
5.
Za kremu je potrebno zakuhati 2,5 dl mlijeka, a brašno, šećer i 1 dl mlijeka izmiješati ručnom miješalicom u posudici (dobro promiješati da ne ostanu grudice), a potom dodati u zakuhalo mlijeko. Promiješati i kratko kuhati samo dok se zgusne, a potom maknuti sa vatre.

Kremu potpuno ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom mikserom umiješati omekšali maslac.
6.
Uzeti polovicu jedne kapice, staviti žličicu kreme, spojiti sa drugom polovicom, a potom nožem bočno premazati kremom. Kada se bočno premazuje kremom, uputno je ostaviti pri vrhu “ogradicu” i tada ste sigurni da se čokoladna glazura neće prelijevati te kapice neće biti neuredne. Vrh kapice ne maže se s kremom.

Kapicu uvaljati u kokos, a ukoliko netko od vaših najdražih ne voli kokos, može se uvaljati i u orahe, lješnjake ili sl.
7.
Pripremiti glazuru na način da se u malo mlijeka (cca 2 žlice) rastopi čokolada za kuhanje te doda margarin i brzo miješa dok ne dobijemo sjajnu i tečnu glazuru.
Odmah ju rasporediti žlicom po vrhu svake kapice. Ostaviti da se glazura potpuno stegne na sobnoj temperaturi, a potom ih spremiti i čuvati u hladnjaku.
8.
Međutim, tu receptu ne mora biti kraj i šteta bi bilo ne iskoristiti ostatke finog biskvita, kreme (cca ostane 2-3 žlice kreme), glazure. Naime, jedan od prijedloga jest pripremiti fine kuglice na način da se u posudi rukom izmiješa biskvit, krema, ostatak glazure (cca 2 žlice ostane), doda se 1 žlica ruma, 1 mala žličica kave i 40-50g rastopljenog maslaca. Smjesa mora biti mekana, ali onoliko koliko je potrebno da se rukama izrade kuglice.
Dobivene kuglice uvaljaju se u kokos ili orahe ili kekse…svakom po ukusu!

Top