KRALJEVSKA BAJADERA (bez keksa)

Ovo nije klasična bajadera, jer u ovom receptu nema keksa, a tri sloja se prave na bazi oraha, badema i pečenog lešnika. Možete je praviti sa puterom ili sa margarinom .

Sastojci
PRVI SLOJ – ČOKOLADA I ORASI
80g kristal šećera
3 kašike vode
83g putera
100g čokolade za kuvanje Menaž
100g mlevenih oraha
DRUGI SLOJ – BADEM
80g kristal šećera
3 kašike vode
83g putera
100g 100g pečenog blanširanog mlevenog badema
TREĆI SLOJ – LEŠNIK
80g kristal šećera
3 kašike vode
83g putera
100g pečenog mlevenog lešnika
ČOKOLADNA GLAZURA
100g čokolade za kuvanje
1 prepuna kašika kristal šećera
1 kašika vode i još trećina kašike
50g putera

Priprema

1.

Prvonapraviti šećerni sirup. U manju šerpicu sipati kristal šećer i vodu, i uključiti ringlu na 5-i podeok (od 6), pa kad se prvi mehurić pojavi kuvati oko 2-3 minuta. Dok je šerpica na ringli ubaciti puter i rastopiti ga. Skloniti šerpicu sa ringle i ubaciti čokoladu. Mešati dok se ne otopi. Ubaciti mlevene orahe i mešati dok se ne povežu. Na papiru za pečenje kad se masa malo ohladi, nakon 10-ak minuta namazati masu u oblik pravougaonika, otprilike 17X24cm. Izravnati širokim nenareckanim nožem masu i kako se masa hladi lepo je oblikovati u pravougaonik. Ostaviti da se malo ohladi, prebaciti je sa papirom na tacnu, pa staviti tacnu u frižider da se stegne, negde oko pola sata ili duže. Ponovo napraviti šećernii sirup, ali ovoga puta umešeti samo puter da se rastopi. Skloniti sa vatre pa dodati mleveni badem. Ova masa je izuzetno žitka i neka vas to ne brine. Ostaviti je da se ohladi. Ja sam moju stavila na prozor. Nadgledajte masu i povremeno promešajte jer ne želimo da se isuviše stegne, jer onda smo sve upropastili. Kada je masa maziva, otprilike nešto ređa od npr.paštete ili Eurokrema ili Nutele sobne temperature, sipati je preko prvog sloja i lagano nožem premazati da odgovara veličini prvog sloja. Ako malo curi sa strane, ali samo malo, onda je lepo vraćajte nožem. Ako procenite da masa juri po prvoj kori, da je preretka, znači da se nije dovoljno ohladila, onda malo saćekajte. Kada je namađete stavite tacnu u frižider da se stegne negde oko pola sata ili duže. Tek kad se stegne, tj. kada vam se prst sasvim malo lepi kada je pipnete, počnite da pravite treći fil. Nakon hlađenja pre nanošenja trećeg sloja možete nožem malo doterati ivice, tj.izravnati. Za treći sloj ukuvati šećerni sirup, dodati puter da se otopi. Skloniti sa ringle, pa dodati lešnik. Žitku masu ostaviti da se ohladi, pa kad bude maziva sipati je preko drugog fila. Staviti bajaderu frižider na nekoliko sati ili preko noći. Pre pravljenja čokoladne glazure izvaditi bajaderu iz frižidera, da nije baš ledena kada nanosite glazuru jer se onda brzo steže. Na pari otopiti sve sastojke za glazuru uz neprestano mešanje. Preliti preko bajadere i lagano razmazati širokim i dugačkim nožem. Staviti je u frižider da se stegne. Možete seći nakon pola sata hlađenja ili nakon nekoliko sati jer se sjajno seče. Visina bajadere je 2.5cm. Možete je seći i na kockice.

14717063_1301276886578590_3355088839111830968_n
Posluživanje
SAVETI Badem kupujem pečen, pa ga onda ubacim u ključalu vodu na kratko, tj. blanširam, izvadim i skidam opnu. Badem treba sam da iskoči iz opne kada se pritisne. Bademe dobro osušim u krpi, pa ih ostavim da se osuše preko noći na sobnoj temperaturi ili ako mi se žuri stavim ih u rernu na oko 100 stepeni, čisto da se prosuše, ali ne da se prepeku. Bademi treba da ostanu što belji. Lešnik kupujem nepečen i njega stavljam u limeni pleh, pa tek onda uključim rernu na 170 i pečem dok ne počne blago da miriše iz rerne, i dok ljuspice ne postanu crne. Vrele lešnike stavim u komad tkanine, zatvorim pri vrhu i trljam jedne od druge da se ljuspice skinu, a tkaninu posle bacim. Lešnik tek kada je lepo ispečen daje svoju punu aromu. Ako ste kupili pečen lešnik i njega dopecite u rerni. Uvek kupite više oraha, badem i lešnika nego što je u receptu naznačeno, negde oko 130-150g jer će vam deo otići prilikom pečenja lešnika, deo otpasti na ljuspice od badema, a deo će sigurno zaostati u mašini za mlevenje. Merite mlevene sastojke, a ne nemlevene.

Izvor:http://www.coolinarika.com

Top