Kremisimo torta

Sastojci

8 jaja
250 grama margarina
250 grama šećera u prahu
100 grama mlevenog keksa
200 grama čokolade za kuvanje
4 kesice šlaga
400 ml mleka (za šlag)

Priprema

1.
Odvojite belanca od žumanaca. Belanca stavite u frižider. Čokoladu izlomite i ostavite u šerpici na jako tihoj vatri da se polako topi. Žumanca, šećer u prahu i margarin (koji ste prethodno ostavili na sobnoj temperaturi da omekša) penasto umutite mikserom.

Zatim belanca izvadite iz frižidera, dodajte im na vrh noža soli i umutite čvrst sneg.

2.
Kašikom dodajte belanca u smesu od žumanaca, šećera i margarina. Dodate nekoliko kašika, pa lagano sve pomešate kašikom i tako ponavljate dok ne pomešate sve. Zatim postepeno dodajete istopljenu čokoladu – ovde možete mešati mikserom da bi se bolje sjedinilo, ali UGAŠENIM.

Na kraju pažljivo umešate mleveni keks. Jako je bitno da smesa ostane vazdušasta (zato se meša polako i bez paljenja miksera, inače bi se belanca opustila).

3.
Pola smese sipajte u pleh podmazan i nabrašnjen ili obložen papirom za pečenje. Inače treba koristiti pleh razmera 30×40 cm, pa se od toga dobiju 3 korice, a ja sam ovaj put koristila nešto manji (24×34 cm), pa sam imala dve kore. Ostatak smese ostavite u frižideru, to će biti fil.
4.
Kora se peče na 190 stepeni, pečena je kada ubodete čačakalicom ili viljuškom, a na njima ništa ne ostaje. Ne treba dugo peći koru, kako bi bila meka i sočna.
Gotovu koru po dužini presecite na 2 ili 3 dela, u zavisnosti od toga koliki ste pleh koristili. Moram da napomenem da je torta sa 3 kore dekorativnija i veće visine, ali mi je ovaj put odgovaralo da bude niža i šira, jer je putovala u drugi grad 😉

5.
Kore će se brzo ohladiti, tako da za to vreme treba umutiti šlag po uputstvu sa kesice.
Čim se kore ohlade filovati tortu (fil koji ste ostavili u frižideru ne treba tamo dugo da stoji jer se steže, pa nećete moći da ga mažete.)

Redosled – kora, red fila, red šlaga, kora, red fila, red šlaga. Ako ima 3 kore – još jednom, a onda na kraju celu tortu premažete šlagom. Možete ukrasiti po želji.

Posluživanje
Pošto je torta bila za kolege mog muža povodom njegovog rođendana, odsekla sam samo okrajak kako bih je slikala, a sledeći put ću staviti sliku parčeta na tacni, jer jako lepo izgleda. Često je pravim jer je mmmmmm… Nadam se da ćete i vi uživati u ovim kremastim zalogajima!

Izvor:https://www.coolinarika.com

Top