Svi znamo da se bokvica stavlja na rane, ali da li znate šta sve ova biljka liječi?

Postoje li biljke koje srećemo svaki dan – prolazimo li pokraj njih, a da pritom uopće nismo svjesni koliko su ljekovite i korisne?

Naravno da postoje, jedna od njih je i ženska bokvica. Više puta se desi da je vidimo pokraj puta, nekad je i zgazimo, ili uopće na nju ne obraćamo pažnju – potpuno je ignorišemo i negdje je u svojoj glavi pohranjujemo kao najobičniji korov i tako se prema njoj i ophodimo.

Vjerujte da je to potpuno pogrešno. Kada bi se samo neki od nas malo više angažovali, saznali bismo svi da su bokvica i med idealna kombinacija za želudac i snažan imunitet – što sve više potvrđuju i doktori zvanične medicine.

Ovim tekstom ćemo se potruditi da vas uvjerimo u potpuno drugu stranu priče, jer je bokvica kao lijek izuzetna, te da njeno vrijeme u fitoterapiji i prirodnoj medicini tek dolazi.

Ostanite sa nama da biste saznali kako se pravi sirup od bokvice, koji je fenomenalan borac protiv svih vrsta infekcija, naročito ukoliko se kombinuje sa medom.

Ljekovitost bokvice i sastav

Svaka domaćica zna da je salata neophodan dio svakog obroka, što zbog živih materija koje unosimo u organizam, zbog vitamina, dragocjenih minerala i svega toga što nam pomaže da budemo zdravi. E sad, ako nemate vremena da prošetate do vaše pijace, kako biste nabavili sezonsku zelenu salatu, svježu rukolu, kupus i slično, vi skoknite do vašeg dvorišta ili obližnje šume i naberite malo svježe bokvice. Ne samo što će to biti ukusna salata, već i izuzetno zdrava.

Iako će vam najvjerovatnije svojim izgledom djelovati kao obični štetni korov, u pitanju je veoma korisna biljka. U našoj narodnoj medicini najčešće su se koristili bokvica i med za liječenje želuca. Takođe bokvicu su koristili spolja za oblaganje rana i čireva po koži, te za razne upale i otoke, dok se ljekovit čaj ili sirup koristio za lakše iskašljavanje i izbacivanje šlajma, rastvaranje sluzi, protiv čira na želucu, kao i kod upale bešike.

Istraživanja novijeg datuma pokazuju da bokvica i med imaju snažno delovanje na krv i sistem krvotoka, te na bubrege i jetru. Upravo zbog ovih zdravstvenih prednosti se govori da vreme bokvice kao lijeka tek dolazi.

Da rezimiramo kod kojih se sve bolesti može upotrebiti bokvica kao lek:

– kod hroničnog kašlja
– bronhijalne astme
– bronhitisa
– drugih plućnih oboljenja i komplikacija
– čira na želucu
– čira na dvanaestopalačnom crijevu
– hemoroida
– uboda insekata
– vaginalnih infekcija
– produžene menstruacije i krvarenja
– ekcema i dermatoza
– povreda i opekotinama
– bubuljica i akni na koži
– upale bešike i infekcije mokraćnih kanala

Koliko vrsta ima ova biljka?

Postoje tri vrste ove biljke i sve su samonikle: ženska bokvica koja ima latinski naziv Plantago Major, poznata kao širokolista, muška(uskolista) – Plantago Lanceolat i srednja – Plantago media. Iako sva tri tipa imaju isti hemijski sastav, u narodu se dosad ponajviše upotrebljavala širokolista, jer ona predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda, kao i u popularnoj smesi koju čine bokvica i med.

Sve tri vrste biljke se koriste u našoj narodnoj medicini. List bokvice se može koristiti potpuno svjež kao obloga za saniranje rana nastalih od uboda insekata, samo ga malo zgnječite i prislonite na mesto uboda. Na isti način liječi opekotine i udarce.

U nekim delovima Balkana bokvica kao lijek se primjenjuje na slijedeći način: Stavite svjež list bokvice iznad upaljača, malo ga oprljite pa ga tek onda prislonite na mjesto uboda, opekotine ili rane. Ova biljka sadrži dragoceni alantoin – to je supstanca koja stimuliše rast ćelija, te su vjerovatno zbog toga bokvica i med toliko cjenjeni u narodnoj medicini. Samostalno se koristi za liječenje najrazličitijih kožnih oboljenja.

Zahvaljujući alantoinu, kao i drugim dragocenim supstancama, ženska bokvica kao lek se koristi i za obnavljanje unutrašnje sluzokože, pa se često od nje prave lijekovi protiv čira na dvanaestopalačnom crijevu i želucu, u te svrhe najbolje je da sakupite svježe listove ove biljke.

Ispitivanjem je utvrđeno da ona ima izuzetno dobra antibakterijska svojstva, tako da je ovo narodno-tradicionalno vjerovanje dobilo i naučnu potvrdu. Svež sok (sirup) isceđen iz listova ove dragocene biljke koristi se veoma često za lečenje obolelog želuca i creva. Svakako najbolja kombinacija su bokvica i med u omjeru 1:2 u korist meda. Samo jedna supena kašika dnevno, može vas riješiti svih tegoba i muka..

Kako se koriste bokvica i med za želudac

Da biste dobili ovaj izuzetni prirodni lijek za želudac i crijeva, najprije svježu bokvicu dobro operite nad jačim mlazom vode, kako biste uklonili svu prljavštinu, zemlju i ostale nečistoće, jer ona obično raste na zapuštenim – prljavim mjestima.

Nakon pranja, trebate je sitno iseckati, samljeti (poslužiće i mašina za meso) ukoliko nemate blender. Na kraju sve stavite u sokovnik i dobro promešajte i iscedite tečnost. Sirup od bokvice sa medom je posebno ljekovit i za tu namenu koristite isključivo pravi domaći, prirodni med, jer on je ubjedljivo najboljeg kvaliteta, a ovaj sirup ga svakako zaslužuje. Stavite duplo veću količinu meda u odnosu na čist sirup..

Bokvica i med kao lijek se doziraju tri puta na dan i to po jednu supenu kašiku. Za uzimanje ovog lijeka najbolje je da nabavite drvenu kašiku. Ovaj ljekoviti sok, najbolje da čuvajte u frižideru i nemojte ga uzimati na potpuno prazan stomak, ako vas muče želudačne tegobe.

Također, ako se zajedno koriste bokvica i med za želudac najbolje efekte ćete postići sa medom koji je dobijen sa hladnom preradom. Tada će doći do još boljih rezultata, jer sam med koji je hladno prerađen ima izuzetno djelovanje na brojne bakterije u želucu i našim crijevima, sa bokvicom je još bolji tandem. Koristite ovaj narodni lijek samo nekoliko dana i odmah ćete osjetiti olakšanje.

Sok od bokvice sa medom, ako se dozira prema uputstvu imat će izvanredno djelovanje. On će na čudesan način da zacijeli i regeneriše sluznicu želuca i njega sve više prihvataju i ljekari zvanične medicine.

čaj napravljen od jednakih dijelova kantariona i slatkog korjena, liječenje će biti još uspešnije i brže.

Danas znamo da bokvica i med nisu jedino korisni kod organa za varenje, već i da postižu izvanredne rezultate kod bolesti respiratornih organa, za tu namjenu koristi se ljekoviti čaj.

Kako napraviti čaj od bokvice protiv kašlja

Od sušenih listova bokvice pravi se čaj, a od svježih se izvlači ekstrakt tj. sirup koji čisti disajne organe od nagomilane sluzi, smiruje nadražaj i pomaže nam da iskašljemo sadržaj koji se nalazi u našim bronhijama i plućima. Kombinacija ova dva lijeka je više nego dobra. Bokvica i med se takođe jako fino slažu u čaju.

Recept za čaj

Malu kašičicu do vrha punu osušenim listovima bokvice prelijte sa dva i po decilitra, tek provrele vode, poklopite i stavite na stranu neko vrijeme da odstoji. Dobro ga procijedite i pijte do 3 puta tokom dana. Ujutru će vam pomoći za bolje izbacivanje nagomilanog šlajma, te ga tada obavezno upotrijebite.

Također, biljka bokvica se posebno preporučuje ljudima koji pate od bronhitisa, naročito u kombinaciji sa bršljanom i majčinom dušicom. Ove tri biljke zajedno čine jednu fantastičnu mješavinu za liječenje pomenute bolesti i ako imate takvih problema, obavezno je probajte.

Blagotvorni čaj od bokvice može biti odlična prva pomoć i kod uporne vaginalne infekcije. U tu svrhu prave se blage i tople obloge koje se koriste za spoljašnje i unutrašnje čišćenje i sapiranje.

Uzeti pola kafene kašičice osušene i sitno nasjeckane bokvice i preliti sa proključalom vodom (1 dl). Kada se malo prohladi natopiti tampon sa čajem i koristite za intimnu njegu.

Sirup od bokvice recept sa šećerom

Da bismo napravili lejkoviti sirup od bokvice koji pomaže za bolje iskašljavanje šlajma kod prehlade kao i kod bolesti kakve su bronhitis, katar pluća, astma trebaće nam nešto više strpljenja – ali ono se na kraju svakako isplati.

Za početak pronađite odgovarajuću teglu koja se dobro zatvara, te u nju redajte listove bokvice, na koje se dodaje red smeđeg šećera, pa opet bokvice i tako naizmjenično sve do vrha. Smjesa se dobro nabije, zatvori i drži na ujednačenoj temperaturi tri mjeseca, najbolje zakopana u zemlji. Nakon 90 dana iscedite dobijeni sirup od bokvice i pijte ga svakodnevno.

Bokvica u trudnoći da ili ne?

Iako se bokvica i med navode kao potpuno neškodljiva kombinacija, koju mogu koristiti djeca, starije osobe, dojilje i trudnice, za ovaj prirodni lijek ipak budite na oprezu i konzumirajte ga tek nakon konsultacija sa fitoterapeutom ili vašim ljekarom tj. nakon njihovog odobrenja.

Ako vam česte migrene i snažne glavobolje ne daju mira, iskoristite ljekoviti sirup od bokvice tako što ćete ga namočiti na gazu i prisloniti na glavu kao oblogu. Da se oslobodite brojnih zanoktica, zgnječite nekoliko listova od svježe ženske bokvice (širokoliste) i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana možete proveriti rezultate, oni će vjerovali ili ne biti iznenađujuće dobri. Širokolista će upiti sav gnoj i saniraće upalu.

Nikako ne smijemo zaboraviti ni sjeme bokvice, korisno za osobe koje pate od hemoroida. Uz ljekovito sjeme preporučuje se i kombinacija bokvica i med, koji će također doprinijeti boljem varenju.

Također, bokvica kao lijek se sve češće koristi za izradu melema protiv ekcema, kao i njen svjež ekstrakt koji je koristan za sve tipove problematične kože(akne, bubuljice i sl.). Kako njen list sadrži fitoncide – supstance koje pomažu stabilizaciji stanja na koži.

Priroda nam nudi izobilje zdravlja, dovoljno je samo osvrnuti se oko sebe – bokvica i med su izvanredna kombinacija!

Izvor: zdravlje-i-kuhinja.live

Top