KORISNO / ZAŠTO JE DOBRO KORISTITI SIRĆE PRILIKOM PRANJA VEŠA U MAŠINI

Sirće je dugo vremena poznato kao svestrani pomagač, i kod raznih zdravstvenih stanja, ali i u domaćinstvu.

Razrijeđeno s vodom uklanja prljavštinu, a pomaže i u pranju veša.
….
1. Posvijetli i izbijeli odjeću

Sirćetna kisjelina u destilovanom bijelom sirćetu je tako blaga da ne šteti tkaninama koje se mogu prati; ali je dovoljno jaka da otopi ostatke koje ostavljaju sapuni i deterdženti. Dodavanje samo pola šoljice sirćeta zadnjem ispiranju rezultiraće svjetlijim i jasnijim bojama.
….
Dodajte destilovano bijelo sirće u dozator omekšivača ili ručno dodajte sirće na početku ciklusa ispiranja. Blaga sirćetna kisjelina u sirćetu djeluje kao izbjeljivač za sivu, prljavu odjeću, piše cdm.me.

2. Ukloni miris plijesni
….
Ostavljanje vlažnih peškira u korpi ili vlažne odjeće u mašini može uzrokovati rast plijesni i neprijatnih mirisa. Da bi sve bilo mirisno, napunite veš mašinu vrućom vodom, dodajte dvije šoljice destilovanog bijelog sirćeta i pokrenite kompletan ciklus pranja. Pokrenite drugi potpuni ciklus s dodanim deterdžentom. To je dobro i za male količine plijesni i kisjelog mirisa. Za veće probleme s plijesnima i mrlje, morate koristiti agresivniji tretman.

3. Prirodno omekša odjeću

Destilovano bijelo sirće djeluje kao prirodni omekšivač tkanine i ne ostavlja tragove na vešu. Samo dodajte pola šoljice zadnjem ciklusu ispiranja. Ako vam se sviđa lagani miris, u bocu sirćeta dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja poput lavande. Destilovano bijelo sirće je sigurno i hipoalergijski za svu dječju odjeću.

4. Umanjuje dlake kućnih ljubimaca

Samo pola šoljice bijelog destilovanog sirćeta u ciklusu ispiranja pomoći će spriječiti da se dlake kućnih ljubimaca drže za odjeću.

5. Smanjuje neugodne mirise ispod pazuha

Napunite neku praznu bocu s raspršivačem nerazrijeđenim destilovanim bijelim sirćetom kako biste uklonili miris znoja i mrlje na odjeći prije pranja.

Pošpricajte sirće direktno na tkaninu na područje ispod pazuha i pustite ga deset minuta prije stavljanja odjeće u veš mašinu. Sirće će pomoći u micanju tragova dezodoransa na odjeći i spriječiti žutu boju ispod pazuha, savjetuje žena.hr.

Top